این گیاه گل هایی بسیار خوشبو و معطر دارد. گل های آن ابتدا سفید رنگ و بعد به رنگ زرد در می آیند. علت نام گذاری این گل این است که اولین بار این گیاه در باغ امین الدوله کاشته شد. گل پیچ امین الدوله به خاطر رشد سریعی که دارد مناسب کاشت در باغ های کوچک نیست. پیچ امین الدوله در جاهایی که خنک تا گرم می باشد رشد می کند. این گیاه حتما باید در آفتاب باشد. این گل یک گیاه رونده پیچ دار است که ساقه ای نازک و کشیده و گل هایی به رنگ سفید دارد. رنگ و ظاهر این گیاه به نوع و نژاد آن بستگی دارد. این گل در فضا های باز و حیاط کاشته می شود و به نور زیادی نیازمند است. این گل خوشبو مقاومت زیادی در برابر دما و کم آبی دارد. پیچ امین الدوله علاوه بر اینکه ظاهر زیبا و بوی خوش دارد، دارای خواص دارویی هم می باشد. محل اصلی رویش پیچ امین الدوله در انگلستان و آمریکای شمالی بوده و بیشتر در نیمه شمالی کره زمین رشد می کند. فصل گل دهی این گیاه به گونه آن بستگی دارد نوع بومی آن در وسط های بهار شروع به گل دادن می کند و تا مدت ها ، بعد از فصل تابستان هم ادامه دارد. در کنار راه ها و تپه های شیب دار این گیاه را می کارند تا از فرسایش خاک جلوگیری کند. این گل برای زنبور ها، پروانه ها و مرغان زرین پر یک منبع خوب شهد به حساب می آید. این گیاهان اگر مرتب هرس شوند عمر طولانی دارند. پیچ امین الدوله در سال اول گل می دهد و در 3 تا 5 سالگی هم بالغ می شود.
معرفی انواع گل های خوشبو
گلهای خوشبو گیاهانی هستند که برگ، شاخه، گل یا میوه آنها دارای اسانس معطر است. با پرورش گلهای معطر آپارتمانی در منزل خود علاوه بر عطر آگین کردن محیط و اطراف خانه از زیبایی های بصری آنها نیز می توانید کمال استفاده را ببرید.
انواع گل های خوشبو
شرایط کاشت و نگهداری پیچ امین الدوله :
خاک مناسب پیچ امین الدوله: این گیاه در خاک های زهکشی شده که مواد آلی هم داشته باشد بهتر رشد می کند اما روی هم رفته به خاک خیلی حساس نیست و می توان گفت که در هر خاکی می تواند رشد کند و دوام بیاورد. چون این گیاه دارای ریشه های حساسی می باشد بهتر است که خاک آن حتما زهکشی شده باشد. خاک گل امین الدوله باید با خاک باغچه، خاک برگ و کود پوسیده دامی برای تقویت گیاه مخلوط شود. اگر این گیاه در فضای باز نگهداری می شود سالیانه باید مقداری از ترکیب بالا را برای تقویت خاک به آن اضافه کرد.
نحوه آبیاری پیچ امین الدوله: پیچ امین الدوله به آب کمی احتیاج دارد و نیازمند آبیاری زیاد نیست و تا زمانی که خاک آن خشک نشده باشد احتیاج به آب ندارد. وقتی این گیاه بالغ شد و رشد کامل خود را کرد در برابر کم آبی مقاوم می شود و وقتی جوان است باید آبیاری بیشتری انجام شود. اگر آبیاری این گیاه زیاد باشد ریشه ها را از بین می برد و برگ ها را زرد می کند و در عطر گل هم تاثیر می گذارد و عطر آنها را از بین می برد. گیاه بالغ پیچ امین الدوله به هفته ای یک بار آبیاری احتیاج دارد ولی در صورتی که هوا گرم باشد نیازمند آبیاری بیشتری خواهد بود.
اگه دنبال انبار بذرهای کمیاب میگردی روی لینک روبرو کلیک کن » فروشگاه بذر
خرید خاک و بستر کشت
خاک یکی از مهمترین عناصر برای رشد و نمو گیاهان است. بدون خاک مناسب گیاهان دچار خشکی و در نهایت مرگ می شوند. با خرید خاک و بستر کشت مرغوب باردهی، گلدهی و عملکرد گیاه شما تضمین می گردد.
خرید خاک
نور و دمای مورد نیاز پیچ امین الدوله
این گیاه برای اینکه رشد و گل دهی کامل داشته باشد نیازمند آفتاب کامل است و به نور زیاد محتاج است و روزانه به 6 تا 8 ساعت نور احتیاج دارد. در مکان های سایه و نیم سایه این گیاه می تواند رشد کند اما رشد آن کم خواهد بود و احتمال اینکه به مرحله گل دهی نرسد زیاد است. این گیاه در طی فصل زمستان تا 15- درجه سانتی گراد را تحمل می کند. اما اگر هوا سرد تر از این درجه باشد باید ریشه ها و قسمت پایین ساقه را با یک پوشش ضخیم محافظت کرد. در جاهایی که خیلی سرد است اگرچه قسمت بالایی گیاه ، امکان از بین رفتنش است ولی می توان قسمت های پایینی را با گرم نگه داشتن حفظ کرد و گیاه را نجات داد.
کود دهی پیچ امین الدوله:
این گل بدون هیچ کودی می تواند رشد و نمو داشته باشد. اما بهتر است در اوایل بهار و اواسط تابستان مواد غذایی چند منظوره برای رشد بهتر گیاه به آن داده شود.
آفات و بیماری های پیچ امین الدوله: پیچ امین الدوله چون در فضای باز کاشته می شود خیلی بیشتر در معرض آفت و بیماری قرار می گیرد. از جمله آفت های این گیاه : شته، کنه تار عنکبوتی، شپشک آرد آلود می باشد. اگر جایی که گیاه در آن نگهداری می شود مناسب نباشد و سایه هم بیش از حد باشد ، پیچ امین الدوله به بیماری قارچی مبتلا می شود.
نحوه هرس کردن پیچ امین الدوله: هرس کردن این گیاه در شکل ظاهری و زیبایی آن می تواند تاثیر زیادی بگذارد و همچنین به رشد آن هم کمک می کند. با انجام هرس می توان شکل ظاهری آن را زیباتر کرد.
روش های طبیعی برای مبارزه با آفات
روش های ارگانیک کنترل آفات و بیماری ها برای شما یک باغ سالم، گیاهان و حشرات، پرندگان و حیوانات را به ارمغان می آورد. این روش ها حشرات مفید را از بین نمی برد.
روش های طبیعی مبارزه با آفات
نحوه تکثیر پیچ امین الدوله:
در اواخر تابستان و پاییز قلمه های پیچ امین الدوله به راحتی ریشه می زنند. این گیاه با سه روش تکثیر می شود:
1- کاشت بذر:
در این روش بذر کاشته می شود و تا رشد نهایی باید مراقب آن بود.
2- خوابانیدن:
در این روش با خم کردن ساقه های بلند طوری که 15 تا 20 سانتی متر از نوک ساقه بیرون باشد در خاک می گذاریم. این ساقه همچنان به گیاه متصل است و از آن جدا نمی شود. ساقه در عمقی حدود 5 سانتی متر در خاک گذاشته و تا زمان ریشه زنی آن را باید آبیاری کرد.
قلمه زدن:
برای انجام این کار باید ساقه را که در حدود 10 سانتی متر طول دارد از گیاه جدا کرده و در خاک بکارید.
انواع پیچ امین الدوله :
1 _ پیچ امین الدوله پریکی مینوم:
این گل بوی بسیار خوبی دارد گل های لوله ای و به رنگ سفید، کرم و بنفش روشن دارد که همه گیاه را می پوشاند. این گل ها از وسط های خرداد شروع به شکوفا شدن می کند و تا شهریور ماه ادامه دارد.
2 _ پیچ امین الدوله بلژیکا یا هیمالیا:
گل های این نوع گیاه خیلی زود شروع به شکوفا شدن می کنند. گلبرگ های آن در رنگ های گوناگونی است که در قسمت بیرونی گلبرگ ها تیره تر هستند.
3 _ پیچ امین الدوله سروتینا:
گل های این نوع از گیاه خیلی آرام رشد می کنند. نوع دیگر آن دو رگه می باشد که گل های نارنجی و زرد دارد و برگ های آن چند ساله می باشد. نوع دیگر دو رگه این گیاه گل هایی به رنگ زرد و بنفش دارند که در تابستان شکوفه می دهند. این گونه از گل ها عطر خوب و عمری طولانی دارند.
4 _ پیچ امین الدوله چینی:
گل این گونه از تضاد دو رنگ گل صورتی و برگ بنفش است که یک حالت توهم آور و عجیب به گیاه داده است.
5 _ پیچ امین الدوله ژاپنی:
گونه ایی مقاوم و قوی است که در اواخر دوره گل دهی ، گلبرگ های آن به رنگ زرد یا کرم می باشد.
6 _ پیچ امین الدوله رتیکوولاتا:
درختچه های این گونه پیچ خورده و پا کوتاه هستند و شاخه ها به دور پایه ایی که برای این کار انتخاب شده اند می پیچند.
7 _ پیچ امین الدوله شرابی:
این یک گیاه کرکی و گل دار بسیار زیبا است که آلاچیق ها و دروازه های ورودی بلند را با آن تزیین می کنند. این گونه مرغ مگس خوار را به خود جذب می کند.
خواص گیاه پیچ امین الدوله و کاربرد آن در طب سنتی:
پیچ امین الدوله ژاپنی از نظر خواص و ارزش غذایی، دارای ارزش دارویی بالایی در طب سنتی چین می باشد. این گیاه خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی دارد و برای از بین بردن گرما زدگی و همچنین از بین بردن مواد سمی بدن بسیار مفید است. از این گیاه برای درمان تب، آنفولانزا، سردرد، سرفه و گلودرد استفاده می شود. در طب سنتی چین از برگ های خشک شده این گیاه استفاده های بسیار می شود همچنین در طب چینی از جوانه های آن ، برای درمان علائم تب استفاده شده چرا که جوانه های این گیاه سموم بدن را دفع می کند و علائم اسهال را از بین می برد. تفت دادن جوانه های پیچ امین الدوله در طب چینی برای درمان اسهال تجویز می شود. تهیه چای این گیاه می تواند تورم چشم ، گلو و قفسه سینه را تسکین دهد.
خواص چای امین الدوله:
این چای می تواند سر درد را از بین ببرد. دم کرده این گیاه یک خاصیت ضد عفونی کننده دارد و می توان از آن به عنوان یک دهان شویه برای بهداشت دهان و دندان استفاده کرد. چای این گیاه عفونت مثانه را هم از بین می برد و همچنین تهیه چای این گیاه عامل عفونت سل سالمونلا را می تواند از بین ببرد. چای و دم کرده پیچ امین الدوله حالت تهوّعی را که به خاطر هپاتیت c به وجود می آید را درمان می کند و باعث باز شدن مجرای تنفسی می شود.
خواص روغن پیچ امین الدوله:
روغنی که از این گیاه به عمل می آید می تواند حرارت بدن، نفخ و سموم را از خون و کبد خارج کند. روغن این گیاه در درمان گلو درد، لکه های پوست و جوش های ریز مفید است. برای اینکه خشکی و شکننده بودن موها از بین برود ، می توان از روغن این گیاه استفاده کرد همچنین برای نرم نگه داشتن موها هم می توان از این روغن استفاده کرد به طوری که این روغن را در شامپو یا نرم کننده مو بریزید.
آموزش قلمه زدن گیاهان
قلمه زدن عبارت است از رشد و نمو و تکامل بعضی از قسمتهای گیاهی قطع شده از پایه اصلی. یک قلمه می تواند قطعه ای از ساقه، ریشه و یا برگ باشد. بطور کلی استعداد ریشه زایی از گونه ای به گونه دیگر فرق می کند.
نحوه قلمه زدن پیچ امین الدوله :
یکی از روش های مهم برای تکثیر این گیاه ، روش قلمه زدن است که در فصل بهار و اوایل تابستان انجام می شود در این روش ابتدا باید یک ساقه نیمه چوبی گیاه را در نظر گرفته که قابل خم شدن باشد و تا حدودی نرم باشد. قلمه که 10 سانتی متر طول دارد را به صورت مایل با یک قیچی باغبانی یا یک چاقوی تیز که ضد عفونی شده باشد را برش دهید البته باید مطمئن شوید که پایین گره را برش داده اید یعنی جایی که برگ به ساقه وصل می شود. برگ های اضافی قسمت پایین را جدا کرده و 1 یا 3 برگ را در قسمت بالایی ساقه بگذارید که بماند تا بیشتر انرژی گیاه صرف ریشه زایی شود. قلمه ها را می توان در ماسه ریز یا مخلوط شن و زغال سنگ نارس کاشت و بعد آن را آبیاری کرد. سطح خاکی که قلمه می زنید باید مرطوب باشد و نباید خیس و غرقاب باشد. تا با رطوبت خاک قلمه بتواند ریشه بزند. برای اینکه شرایط گلخانه ای برای قلمه ها به وجود آورید بهتر است که روی آنها را با پلاستیک شفاف بپوشانید تا رطوبت و گرما بهتر حفظ شود و به ریشه زدن قلمه ها کمک کند.
نحوه هرس کردن پیچ امین الدوله:
گیاه امین الدوله احتیاجی به هرس کردن ندارد ولی برای اینکه زیبایی آن بیشتر شود و منظم تر به نظر برسد باید شاخه های اضافی و خشک آن را جدا کرد. نحوه رشد گیاهان امین الدوله به شکل گیاهان مارپیچی می باشد. پیچ امین الدوله با توجه به موقعیت گل های آن به دو گروه دسته بندی می شود. دسته اول گل آنها بر روی ساقه های سال جاری به وجود می آید و تشکیل می شوند و دسته دوم گل روی ساقه های سال قبل تشکیل می شود. این نوع از گیاهان در اوایل بهار گل می دهند. در دسته اول باید تنها با هرس و اصلاح شاخه هایی که طول زیادی دارند یا اینکه شکسته شده اند و آسیب دیده اند رشد را کنترل کرد. در دسته دوم در اواخر تابستان 70 درصد شاخه ها باید کوتاه شوند و وقتی فصل گل دهی به پایان رسید فقط 30 درصد از آنها روی گیاهان بماند. گیاهانی که سن بالاتری دارند را هم می توان هرس جوان سازی کرد به این صورت که در ابتدای بهار حدود 60 سانتی متر از ساقه ها را نگه داشته و بقیه را قطع کنید. هرس گیاهانی هم که به شکل بوته ای رشد کرده اند به دو صورت انجام می شود:
گروه اول بوته های خزان دار می باشد که اواخر بهار و اوایل تابستان گل دهی دارند که باید تمام ساقه های شکسته و آسیب دیده را از پایین قطع کرد و از بین 3 ساقه اصلی یکی را کوتاه کرد تا برای رشد جدید و تازه تحریک شود. هرس هم در اواخر زمستان و اوایل بهار انجام می شود.
گروه دوم بوته های همیشه سبز هستند ک در فاصله بین بهار تا پاییز می توان 3 بار آنها را هرس کرد که هرس آنها با قطع کردن ساقه ها از فاصله 15 سانتی متری خاک صورت می گیرد. نکته حائز اهمیت درباره این گیاه این است که چون گیاه به شکل پیچ رشد می کند احتیاج به قیم دارد که این قیم ها باید قبل از کاشتن گیاه در خاک کار گذاشته می شوند و فاصله گیاه تا قیم باید مورد توجه قرار بگیرد تا ساقه ها فضای لازم برای رشد را داشته باشند.
شرایط نگهداری گیاه پیچ امین الدوله در گلدان:
گلدان مناسب پیچ امین الدوله: چون گیاه امین الدوله رشد سریعی دارد برای کاشت آن احتیاج به گلدان بزرگ است. گلدان مناسب باید قطر زیادی داشته باشد و ارتفاع آن دو برابر قطر آن باشد تا ریشه برای رشد فضای کافی داشته باشد.
خاک مناسب پیچ امین الدوله:
اگر در فضای باز کاشته شود این گل به خاک زیاد حساس نمی باشد. ولی اگر در گلدان کاشته می شود باید خاک سبک ، حاصلخیز و زهکشی مناسب داشته باشد برای کاشتن آن در گلدان مخلوطی از خاک لومی شنی و مقداری خاک برگ و کود پوسیده دامی و ماسه لازم است. اگر خاک گلدان سنگین باشد و آب به راحتی از گلدان خارج نشود و به عبارتی زهکشی نشده باشد برگ های آن می ریزند و سیاه می شود.
نحوه آبیاری پیچ امین الدوله:
آبیاری منظم و به موقع از مهمترین نکات نگهداری این گل در گلدان است. مهمترین زمان برای آبیاری وقتی است که خاک سطحی گلدان خشک باشد. همچنین کم آبی برای این گیاه باعث عدم گل دهی و کم شدن عطر گل های آن می شود.
محل نگهداری گلدان:
گلدان حاوی این گل را باید در بالکن یا پشت پنجره گذاشت اگر آفتاب مستقیم به گلدان بتابد باعث گرم شدن آن و در نتیجه از بین رفتن ریشه می شود پس بهتر است که گلدان را جایی قرار دهید که بدنه آن در سایه و شاخه های آن در آفتاب باشد.
دمای مناسب:
دمای مناسب این گل 18 تا 24 درجه سانتی گراد است. نوسانات دمایی را این گل به خوبی تحمل می کند.
هرس کردن:
به خاطر رشد سریعی که این گیاه دارد نیازمند است وقتی در گلدان کاشته می شود به طور منظم هرس شود و شاخه های اضافی و خشک شده قطع شوند تا ظاهر گل زیبا بماند و خوب هم رشد کند.
استفاده از قیم:
این گیاه بالا رونده می باشد پس وقتی در گلدان کاشته می شود بهتر است که گلدان کنار دیوار یا یک داربست باشد تا بتوان در گلدان قیم گذاشت. البته قیم باید نزدیک لبه گلدان باشد و با گل چند سانتی متری فاصله داشته باشد.
نحوه کود دهی:
به دلیل رشد سریع این گیاه لازم نیست وقتی در گلدان است کود دهی منظمی داشته باشد، تنها دو بار در سال آن هم یکبار در اوایل بهار و یکبار هم در اواسط تابستان باید آن را تقویت کرد.
از اینکه در این مقاله با ما همراه بودید از شما بسیار سپاسگزاریم با نظرات ارزشمند خود ما را حمایت کنید .
منبع: مجله باغبانی
لطفا از فروشگاه ما دیدن کنید