نتایج یک پژوهش دانشگاهی نشان داد هنجارهای ذهنی و خودسودمندی بر پذیرش خرید اینترنتی موثر است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، همگام با دنیای مدرن، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان در پی آن هستند تا محصولات و خدمات خود را از طریق اینترنتی و با صرف وقت و هزینه بسیار کمتری در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند و از این لحاظ گوی سبقت را در دنیای امروزی از رقبا بربایند.
صرف نظر از امکانات و ویژگیهایی که هر عرضهکننده کالا یا خدمات باید دارا باشد تا بتواند در عرصه تجارت الکترونیک وارد شود، به نظر میرسد پذیرش افراد جامعه نیز از این تکنولوژی عامل بسیار مهمی در موفقیت این پدیده است.
خرید اینترنتی به عنوان یکی از زیرمجموعههای تجارت الکترونیک اگر توسط مصرف کنندگان مورد پذیرش واقع نشود، منجر به عدم کارآیی و نتیجهبخشی فعالیت تولید کنندگان و عرضه کنندگان کالا و خدمات در دنیای مجازی خواهد شد. از این حیث شناخت عواملی که در پذیرش خرید اینترنتی موثر هستند میتواند در ترویج این فناوری مفید باشد.
هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر عوامل رفتار برنامه ریزی شده بر پذیرش خرید اینترنتی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی انتخاب گردیدند. عوامل رفتار برنامهریزی شده عبارتند از ریسک درک شده، هنجارهای ذهنی و خودسودمندی.
ریسک بیانگر میزان خطری است که خریدار در هنگام انجام خرید اینترنتی احساس میکند. هنجارهای ذهنی، نظرات و عقاید اطرافیان در مورد فرد است و اینکه فرد چقدر به این نظرات اهمیت میدهد و خودسودمندی دانش، توانایی و امکاناتی است که فرد برای انجام یک خرید اینترنتی در خود سراغ دارد.
از این میان تاثیر عامل ریسک بیش از بقیه برآورد گردیده است. از نتایج فرعی این تحقیق همچنین اثبات تاثیر هنجار بر ریسک، هنجار بر خودسودمندی و تاثیر متقابل ریسک و خودسودمندی بر یکدیگر است.
این پژوهش با عنوان "بررسی تاثیر عوامل رفتار برنامهریزی شده بر پذیرش خرید اینترنتی" بر دانشجویان مقطع کارشناسیارشد و دکترای دانشگاه فردوسی توسط محسن بنای زحمتی، دانشجوی دانشگاه فردوسی در مقطع کارشناسیارشد رشته مدیریت بازرگانی، گرایش بازریابی، انجام گرفت و استاد راهنمای وی محمد لگزیان بود.