هرچند فرضیات مختلفی درباره انقراض دایناسورها وجود دارد اما پذیرفته شدهترین فرضیه این است که نسل دایناسورها حدود ۶۶ میلیون سال پیش بر اثر برخورد یک شهاب سنگ عظیم منقرض شد. البته محققان بر این باورند که تغییرات آبوهوایی نیز از مدتها قبل از برخورد شهاب سنگ آغاز شده بود و زمینه ساز انقراض دایناسورها شده است. اخیراً گروهی از محققان شکلگیری دهانه چیکشلوب در مکزیک را دقیقاً شبیهسازی کردند. دهانه چیکشلوب یک دهانه ماقبل تاریخ است که در قسمت پایینی شبه جزیره یوکاتان در مکزیک مدفون است. عرض این دهانه که بر اثر برخورد شهابسنگی به عرض ۱۴ کیلومتر ساخته شده، حدود ۱۸۰ کیلومتر و عمق آن نیز حدود ۲۰ کیلومتر است. محققان بر این باورند که این شهابسنگ و اثرات ثانویه آن موجب نابودی زندگی و انقراض دایناسورها در سطح زمین شد.
دانشمندان برای درک بهتر تاثیر چیکشلوب بر زمین، بخشی از خاک منطقه مورد نظر را از اعماق زمین در خلیج مکزیک استخراج کردند. پیش از این رسوباتی از منطقه خشکی این دهانه جمعآوری شده بود اما این اولین بار بود که دانشمندان بخشی از رسوبات بخش اقیانوسی دهانه را استخراج میکردند. هدف از انجام این کار رسیدن به لبه ساختار دایرهای شکل درون دهانه بود. براساس نمونههای بدست آمده از عمق ۶۰۰ متری، تیم تحقیقاتی تاثیر این شهاب سنگ بر پوسته زمین را مورد بررسی قرار دادند.
شهاب سنگ مذکور تنها در چند دقیقه، حدود ۴۸ هزار متر مکعب از سنگهای پوسته را جابهجا و ۲۴ کیلومتر از پوسته را بالا کشید. رسوبات سنگهای بالایی در حالتی روان قرار گرفتند و پس از تحرکات متعددی، رشته کوههایی به بلندی اورست شکل گرفت. انرژی این شهاب سنگ یک میلیارد برابر بیشتر از بمبهای اتمی فرود آمده بر هیروشیما و ناکازاکی در پایان جنگ جهانی دوم بوده است. پرفسور جوانا مرگان از امپریال کالج لندن در اینباره به خبرگزاریها گفت: ممکن است این سنگ قدرت و یکپارچگی خود را از دست داده و به طور ناگهانی اصطکاک آن کاهش یافته باشد.
شهاب سنگ مذکور علاوه بر ایجاد حفرهای عظیم در یوکاتان، موجب ایجاد زمینلرزههای بزرگ، سونامیهای عظیم، انفجارهای آتشفشانی و آتشسوزیهای بسیاری در سراسر زمین شد. به دلیل گرد و غبارهای ایجاد شده در سطح زمین، نور خورشید کمتر از گذشته به زمین رسید و زمستانهای طولانی سراسر زمین را فرا گرفت. با نابودی گیاهان، حیوانات گیاهخوار و در نتیجه آن حیوانات گوشتخوار از بین رفتند. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد برخورد شهاب سنگ عظیم در منطقه یوکاتان مکزیک منجر به تغییرات اکوسیستمی در سراسر کره خاکی گردید که در اثر آن ۷۵ درصد از گونههای جانوری و گیاهی به طور کامل نابود شدند.