شاخص بورس: بهطور کلی شاخصها در بورس برای بررسی و ارزیابی وضعیت گذشته و وضعیت فعلی بورس از جنبههای مختلف و همینطور پیشبینی روند آینده آن، شناسایی شدند. شاخصها و نوسانات آنها نقش مهمی در تصمیمگ
یری سرمایهگذاران ایفا میکنند. شاخصهای بورسی انواع مختلفی دارند که هر یک وضعیت بورس را از جنبه خاصی بررسی میکنند.
شاخص کل یکی از مهمترین و کاربردیترین شاخصهای بورسی است که مورد استفاده سرمایهگذاران قرار میگیرد. شاخص کل که به آن شاخص قیمت و بازده نقدی هم گفته میشود، نشاندهنده سطح عمومی قیمتها و سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس است. تغییرات این شاخص بیانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است. مفهوم شاخص کل را با یک مثال توضیح میدهیم؛
همانطور که گفتیم درآمد سرمایهگذاران (همان بازده سهام) در بورس از ۲ طریق بهدست میآید؛ اول دریافت سود نقدی سالیانه و دوم تغییرات قیمت سهام در طول دوره سرمایهگذاری.
شما سهام شرکت الف را در ابتدای سال ۹۳ با قیمت هر سهم ۱۵۰ تومان خریدهاید. قیمت این سهم در پایان سال ۹۳ به ۱۸۰ تومان افزایش یافتهاست. شرکت در پایان سال ۱۵ تومان هم سود نقدی به ازای هر سهم توزیع کرده است. شما در انتهای سال ۹۳ در مجموع به ازای هر سهم شرکت الف ۴۵ تومان سود از محل افزایش قیمت سهم و دریافت سود نقدی کسب کردهاید. بنابراین بازدهی سهام شما در پایان سال ۳۰% خواهد بود.
زیرا سرمایه شما از ۱۵۰ تومان به ۱۹۵ تومان رسیده است. تغییرات شاخص کل که در اخبار بورس منعکس میشود هم بیانگر میانگین بازدهی بورس است. یعنی شاخص کل بورس در ابتدای سال اگر ۲۰ هزار واحد باشد و در پایان سال با ۱۰ هزار واحد افزایش به ۳۰ هزار واحد برسد. به این معناست که میانگین بازدهی بورس از محل افزایش قیمت سهام شرکتها و تقسیم سود نقدی در آن سال ۵۰% بوده است.
در شاخص کل توجه به ۲ نکته ضروری است:
۱-افزایش شاخص کل، لزوماً به معنای سودآوری سهام همه شرکتهای بورسی نیست. همانطور که کاهش شاخص کل نیز لزوماً به معنای زیان سهام همه شرکتهای موجود در بورس نیست.
۲-هر اندازه سبد سهام یک سرمایهگذار، متنوعتر و به ترکیب سهام موجود در بورس نزدیکتر باشد بازدهی سرمایهگذار به متوسط بازدهی کل بورس که توسط شاخص نشان داده میشود، نزدیکتر خواهد بود.
ب- سهم: سرمایه هر شرکت سهامی عام، به قسمتهای مساوی تقسیم میشود که به هریک از این قسمتها “سهم” گفته میشود. قیمت اسمی هر سهم در ایران ۱۰۰۰ ریال است. این قیمت یا قیمت سهم که در بازار معامله میشود ارتباطی ندارد. سهام موجود در بورس و اوراق بهادار بر اساس حقوق دارنده آنها به ۲ دسته تقسیم میشود:
۱-سهام عادی: دارندگان این نوع سهام مالکان نهایی شرکت هستند. مزایای این گروه از سهامداران شامل حق دریافت سود سهام، حق رای در مجامع عمومی عادی و فوق العاده، حق تقدم خرید سهام جدید، حق باقیمانده دارایی پس از انحلال شرکت، حق اطلاع از فعالیت شرکت و … است. لازم به ذکر است که سهام عادی میتواند بینام یا بانام باشد.
۲-سهام ممتاز: دارندگان این سهام علاوه بر مزایای سهام عادی، در زمان انحلال شرکت نسبت به دارندگان سهام عادی در دریافت ارزش اسمی سهام خود الویت دارند. علاوه بر این سود سهام ممتاز پیش از سهام عادی پرداخت میشود.